19 september: Mazzeltof in kerk Nij Altoenae

Zondag 19 september verzorgt Samoosara om 9.30 uur de zendings- en evangelisatiedienst in de PKN-Kerk tussen de Dijken in Nij Altoenae. Rond het thema Mazzeltof gaat het trio samen met de kerkgangers op een muzikale ontdekkingsreis door de Jiddische en Joodse cultuur. Met af en toe een theatraal uitstapje en een flinke dosis humor. 

V.l.n.r. Johan Cnossen, Wietze de Jong en Anje de Jong. Foto: Bob de Boer

Samoosara bestaat uit: Johan Cnossen (dwarsfluit en zang), Wietze de Jong (accordeon en zang) en Anje de Jong (viool en zang). Zij spelen nu tien jaar samen en krijgen veel vraag van kerken voor de invulling van een complete eredienst, dus waar geen dominee of organist aan te pas komt.

Mazzeltof

Met het programma Mazzeltof (geluk, of ook wel het goede dat je toevalt) voor kerkdienstenvertolkt Samoosara ‘de lach met de traan’. Tijdens de dienst volgen Jiddische en Hebreeuwse muziek, verhalen met een boodschap, gedichten, witzen (grappen) met veel zelfspot elkaar op. ‘Wij zijn geïnspireerd door de rijkdom van de Joodse cultuur en brengen deze in een Fries jasje naar de Friese kerken’, vertelt Johan Cnossen: ‘Gebruikelijk is dat de dominee aan het einde van de kerkdienst de zegen uitspreekt. Wij zingen de mensen de zegenbede ‘shalom chaverim’ toe, vaak bij het verlaten van de kerk. De reacties zijn dan vaak enthousiast.’

Reactie van een kerkganger na afloop van een door ons verzorgde kerkdienst in de PKN-kerk Hantum op 4 oktober 2020: ‘In dyk fan in groep dy’t in grutter publiek prachtig fermeitsje en reitsje kin. Op herhaling post corona.’

Muziek raakt je ziel
In de samenstelling accordeon, dwarsfluit en viool krijgen de authentieke klezmermelodieën een frisse klank. De muziek raakt je ziel. Samoosara brengt de Jiddische muziekcultuur op levendige wijze, maar blijft trouw aan haar Friese roots. Het trio nodigt ook het publiek uit mee te zingen.