Chaos

Deze week had ik primaire nascholing. Dat houdt in, dat als je twee jaar pastoraal werker bent geweest, dat je dan 10 dagen studie doet in Doorn bij de het landelijk centrum van de Protestantse Kerk. Dat kan dus nu even niet en dus komen er 17 pastoraal werkers bij elkaar op TEAMS – een digitaal platform. Zo ook dus afgelopen week en één van de opdrachten voor deze week was dat we een plaatje of een voorwerp wilden tonen dat een verbeelding moest zijn van de huidige coronatijd en hoe wij (de pastoraal werkers) doorheen zien te komen? Met welke gevoelens en met welke gedachten lopen we rond?

Eén van de collega’s kwam met een afbeelding van het bovenstaande schilderij. En dat raakte mij nogal. Ik herkende me heel erg in de verbeelde situatie. Zo ervaar en beleef ik het vaak ook. Het schilderij is van Marius van Dokkum en is genoemd “Mannenhuishouding”. Maar de inbrenger laat dat even los en ziet meer onze huidige tijd die we doorbrengen met het covid-19 virus. Het is vooral chaos, ongeordend en onvoorspelbaar. Maar wat het bijzondere in dit schilderij is, is de rust die man voor het fornuis uitstraalt. Het lijkt hem niet te deren. Zijn eenzaamheid wordt verbroken door de poes op de grond en hij maakt er op zijn manier nog iets leefbaars van.

Moet je zo soms ook niet deze tijd “doorkomen”? Loslaten, vertrouwen en je vastklampen aan wat je nog wel hebt. Waar je dankbaar voor kunt zijn of nog even blij van kunt worden. Niet negatief worden van alles wat er om je heen gebeurt.

Mogelijk kun jij hier ook iets mee. Bekijk het schilderij en zoek herkenningspunten. Hoe kom jij door deze chaos?

Pieter Knijff