BouweenthuisvoorMoldaviers

Moldavië is één van de armste landen in Europa. Voor de inwoners is de situatie vreselijk moeilijk. Oudere inwoners hebben onvoldoende inkomen/pensioen om dagelijks van rond te komen. De jeugd trekt weg om in andere landen een baan te zoeken of om een studie te volgen.

Toch proberen de inwoners van Moldavië elkaar te helpen en ook de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

Via de stichting Mensenkinderen zijn wij in contact gekomen met Spiridon en Stefanie Cozaru. In de zomervakantie gaan ze met de kinderen op jeugdkamp om ze toch een ontspannen en gezellige week te bezorgen.

Samen met Spiridon en Stefanie willen we graag meehelpen om de oudere Moldaviers een goed onderdak te geven. Daarom starten we met het project “Bouw kleinschalig bejaardentehuis”. Onderstaand geeft Stefanie uitleg over het project.

Project: “Bouw kleinschalig bejaardentehuis”.

Al een tijdje zitten we te denken aan het opzetten van een kleinschalig bejaardenhuis. Bejaarden hebben het erg moeilijk in Moldavië. Klein pensioentje, gezondheids- problemen, geen voorzieningen in huis, etc. Bij ons in de kerk zijn er enkele dames die naast alle “gewone” ellende als een bejaarde in Moldavië, ook nog vanwege hun geloof in de Heer gepest worden door familieleden, soms zelfs geslagen worden door hun man/ zoon die alcohol gebruikt, etc. Moeilijke situaties. Deze mensen hebben dus absoluut geen rustige oude dag maar zijn iedere dag aan het overleven. Het zou mooi zijn als we een huis in het dorp konden kopen waar deze mensen rustig zouden kunnen wonen en niet bang hoefden te zijn voor ongein. Er zou plek kunnen worden gecreëerd voor ongeveer 6 – 8 personen. Dit zou misschien een goed project zijn om bij te helpen. Het plan is om een “normaal” huis in het dorp Lozova te kopen (ong. 15 000 euro), eventueel enkele aanpassingen te doen zoals het maken van een badkamertje, keuken plaatsen, eventueel een goed verwarmingssysteem aanleggen, likje verf hier en daar, etc. Het zou natuurlijk mooi zijn als de groep zich zou kunnen inzetten om de aanpassingen die er eventueel moeten gebeuren, voor elkaar te krijgen. 

Groet, Stefanie.

Wij willen samen met andere vrijwilligers uit de Bildtkerken geld inzamelen voor het project en ook de handen uit de mouwen steken.

Meer weten over onze actieplannen, lees dan hier verder………

Op 23 maart heeft de actiegroep een hulpgoederen inzamelingsactie gehouden in de Bining naast de Gideonkerk in St. Annaparochie. De actie is een groot succes geworden. Veel kleding, matrassen, bedden, hygiëne producten, zeep wasmiddel enz zijn ingezameld.

Van 6 t/m 16 april gaan er weer een hulpgoederentransport naar Moldavië. Maar liefst 4 vrachtwagens, boordevol gevuld met kleding, wasmiddel, aardappelen, wortelen, bedden, matrassen, speelgoed enz worden dan door enthousiaste (vrijwillige) chauffeurs naar de speciale verzameladressen in Moldavië gebracht. Het transport kun je volgen via https://polarsteps.com/BouweenthuisvoorMold

Samen met de chauffeurs bekijken Stefanie en Spiridon de locatie waar het kleinschalig bejaardentehuis zou moeten komen. Kijk je mee, video 1 en video 2.

Op 11 november 2023 is een hulpgoederen transport van vier vrachtauto`s naar Moldavië vertrokken, Heel veel blije gezichten van kinderen en bejaarden in Moldavië. Lees hier verder over het transport.

Op 4 november 2023 hebben we een inzamelingsactie gehouden voor Moldavië. Heel veel kleding, schoenen, zeep en schoonmaakmiddelen zijn ingezameld. Meer info? Klik hier.

Afscheid van de partners van de chauffeurs en vertrek vanuit Drachten naar Moldavië

11 november zijn de vrachtwagens met hulpgoederen vertrokken naar Moldavië. Chauffeurs die zich graag belangeloos inzetten voor de arme mensen in Moldavië. Ook alle goederen die op zaterdag 4 november 2023 zijn ingezameld in Nij Altoenae zijn meegegaan met dit transport. Lees hier meer over het transport en de uitdeling van de hulpgoederen in Moldavië.

Groot succes. De jeugdleden hebben heel veel auto’s schoongemaakt met een grote opbrengst voor de Moldavië actie.

We zamelen oud ijzer in. Als je oud ijzer hebt, dan kun je contact opnemen met Wim van der Molen, emailadres wimvdmolen@outlook.com.

Op deze pagina zullen we meer acties aankondigen om geld in te zamelen.

In de initiatiefgroep zitten Wim van der Molen, Tineke Halbersma, Ineke Veenstra, Adriaan Stap en Kor Lautenbag. Wil je meer weten of meehelpen aan de acties, laat het weten. Contact emailadres: lautenbagk@gmail.com.

Loading