Veel blije gezichten in Moldavië

Zaterdag 11 november 2023 vertrokken vier vrachtauto’s volgeladen met hulpgoederen naar Moldavië. Een rit van maar ruim 2000 kilometer via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië.

De vrachtwagens zitten afgeladen vol met hulpgoederen die zijn ingezameld door vrijwilligers in Friese dorpen, onder andere Nij Altoenae. Wat zit er zoal in die vrachtwagens? Schoolmeubilair, toiletpotten, sanitair, nieuwe rollen tapijt, partij nieuwe sokken, partij nieuwe vloertegels, dozen met koeken, douchestoelen, incontinentiemateriaal, pallets met aardappelen, bakmeel etc.

Het is fantastisch hoeveel vrijwilligers bezig zijn om de goederen te verzamelen, te sorteren en schoon te maken. Ook veel agrariërs stellen gratis aardappelen ter beschikking. De transportbedrijven stellen kosteloos een truck met trailer beschikbaar om de goederen te vervoeren. De chauffeurs rijden met liefde voor de Moldaviërs op en neer. De brandstofkosten worden betaald van giften, die de Stichting Mensenkinderen ontvangt voor de hulp aan de Moldaviërs.

Zaterdag 11 november nemen de chauffeurs afscheid van hun partners, kinderen en kleinkinderen en kan de tocht naar Moldavië beginnen. Met de bekende Rode Kruis vlaggen voorop de cabine doorkruisen zij Duitsland en Oostenrijk. Bij de grenzen naar Hongarije en Roemenië staan lange rijen wachtende vrachtauto’s. Het is iedere keer weer een gedoe om de grens over te komen. De fanatieke douaniers vinden altijd wel wat. Als een trailer ook maar iets te veel gewicht heeft op één van de assen, dan moet er betaald en overgeladen worden.

In Hongarije en Roemenië beginnen de wegen en de huizen er armoediger uit te zien en een paard en wagen op de snelweg is hier niet ongewoon. Opletten dus voor de chauffeurs.

Na ruim drie dagen rijden komt het konvooi aan bij de grens bij Moldavië. Ook hier weer wachten voordat de grens gepasseerd kan worden. Alle papieren moeten kloppen met wat er in de vrachtwagens zit. Je zou denken, waarom kan je niet gewoon doorrijden. De lading bestaat immers uit hulpgoederen die zo snel mogelijk bij de arme mensen in Moldavië bezorgd moet worden. Maar helaas zo werkt het niet.

In Lozova wonen Stefanie en Spiridon een domineesechtpaar. Het echtpaar is nauw betrokken bij de hulptransporten. Zij regelen dat de goederen op de juiste plek terechtkomen. Bij dit echtpaar krijgen de chauffeurs een warme maaltijd. De gastvrijheid wordt erg gewaardeerd door de mannen. De chauffeurs brengen de lading op verschillende plekken o.a. in Balti, Cantimir, Vorniceni en Ungheni.

Het is ontzettend onroerend hoe blij de mensen zijn met een zakje aardappelen of tasje met zeep en shampoo. Wat doet het toch goed om te zien dat de kinderen zo blij zijn met de nieuwe trui, broek of schoenen. Of met die mooie puzzel.

Op vrijdag gaan de mannen met Stefanie en Spiridon op bezoek bij enkele bewoners, die hulpgoederen hebben ontvangen. Het is niet te geloven in wat voor bouwvallige huizen de mensen moeten wonen. Erg vochtig, één ruimte waar geslapen en geleefd moet worden. Geen verwarming en het kan ontzettend koud zijn in Moldavië. Het maakt indruk bij de chauffeurs en geeft des temeer aan dat de hulp aan de Moldaviërs hard nodig is en dat er nog vele transporten nodig zijn om de mensen betere leefomstandigheden en onderdak te geven.

Onder de indruk gaan de chauffeurs ’s middags weer aan de retourrit beginnen naar Nederland. Bij iedere stop onderweg komen de verhalen over de opgedane indrukken weer aan de orde. Onderweg is het gelukkig ook weer genieten als de wit besneeuwde Karpatten worden gepasseerd. Wat een mooi gezicht al die witte besneeuwde bomen. Ook dit hoort erbij en maak de rit bijzonder.

Rijdend tussen besneeuwde bomen in de Karpaten

In Oostenrijk en Duitsland laden de vrachtwagens hun eigen commerciële retourvracht. De Rode Kruis vlaggen kunnen van de cabine. Zeker wetend, dat de vlaggen in 2024 weer gebruikt gaan worden.

De hulp aan de arme bevolking van Moldavië blijft nog steeds noodzakelijk. De chauffeurs gaan graag weer op pad om een volgend lading hulpgoederen naar Moldavië te brengen. Waarschijnlijk gaat er in maart 2024 weer een hulpgoederentransport naar de Moldaviërs zie onze hulp zo hard nodig zijn.

Stefanie en Spiridon bedanken alle

Loading