‘Schaam je niet, vraag hulp!

Ervaringsdeskundige Tjerk Wiersma werd SchuldHulpMaatje

,,Wie had dat ooit gedacht? Van een miljoen op de bank, naar de voedselbank!” Met deze speelse verwijzing naar de telefoonreclame vat Tjerk Wiersma uit Ryptsjerk zijn levensloop vaak samen. Zijn ervaring als succesvol ondernemer die in de bijstand belandde – en weer opkrabbelde – zet hij  in voor SchuldHulpMaatje Waadhoeke. ,,Schaam je niet om over je problemen te praten, er zijn altijd mensen die je willen helpen”, is zijn advies.

Hij had niet letterlijk een miljoen om vrij te besteden, maar het ging Tjerk Wiersma jarenlang wel voor de wind. ,,Keihard werken” als ict-projectmanager, horeca- en vastgoedondernemer in het Westen des lands bracht hem en zijn gezin ,,financiële en materiële overvloed.”

Door de banken- en economische crisis brokkelde zijn imperium vanaf 2011 echter stukje bij beetje af, tot hij in 2014 alles kwijt was, inclusief zijn huis. ,,We hadden niets meer, waren afhankelijk van mensen die ons wilden helpen met eten of onderdak. En die waren er gelukkig, vooral in onze kerk.” Dankzij die hulp – ,,zowel stoffelijk als via gebed” – en door een optimistische instelling kwamen de Wiersma’s door ,,vier, vijf heel zware jaren” heen.

Nog altijd lossen ze schulden af, maar sinds ze in 2016 terugkeerden naar Fryslân kunnen ze wel weer zonder bijstandsuitkering. ,,Ik pakte ieder baantje aan dat ik krijgen kon. Ik ben onder meer taxi- en rouwchauffeur geweest, beheerder van een begraafplaats en koster. En momenteel werk ik als gemeentebode.”


SchuldHulpMaatje
Daarnaast zet hij zich sinds twee jaar vrijwillig in als SchuldHulpMaatje voor stichting Lyk is Ryk in de gemeente Waadhoeke. Hij helpt mensen die kampen met (dreigende) schulden om weer grip te krijgen op hun financiën.

Daarbij leunt hij gedeeltelijk op zijn praktijkervaring, maar vooral op zijn intensieve driedaagse opleiding tot Maatje – mogelijk gemaakt door het Kansfonds en het Oranje Fonds. ,,We leerden daar om gestructureerd in kaart te brengen hoe de hulpvrager ervoor staat. Hoeveel schulden zijn er precies, wat zijn de inkomsten en uitgaven, hoe valt eventueel ruimte te vinden om bedragen af te lossen? Iedere hulpvrager heeft zijn eigen verhaal over hoe de problemen zijn ontstaan, maar de route richting de oplossing is in grote lijnen dezelfde.”

Schuldhulpmaatje Tjerk Wiersma (fotograaf Herma Wiersma)

Statistieken van onder meer incassobureaus tonen aan dat één op de vijf huishoudens in Nederland te maken heeft met schulden. Slechts een fractie daarvan zoekt (op tijd) hulp. Schaamte is daarvoor de belangrijkste oorzaak, weten ze bij SchuldHulpMaatje.

Wiersma wil daarom benadrukken dat hij absoluut geen oordeel uitspreekt als hij iemand komt helpen. ,,Zowel door mijn eigen ervaring als dankzij de opleiding die ik bij SchuldHulpMaatje heb gevolgd, weet ik dat iedereen in omstandigheden terecht kan komen waardoor hij onderuit gaat. Schaam je niet om over die problemen te praten, is mijn oproep. Ik ben er zelf altijd open over geweest. Mede daardoor kwamen er mensen op mijn pad die me wilden helpen. Zo iemand wil ik als SchuldHulpMaatje ook graag zijn.”

Opluchting
De vier gezinnen die Wiersma tot nu toe bijstond, waren heus niet van de ene op de andere dag uit de problemen. ,,Er waren erbij die in een traject van schuldsanering zijn ondergebracht. Dat betekent dat ze ongeveer drie jaar lang moeten rondkomen van een absoluut minimum, omdat de rest van hun inkomen naar de schuldeisers gaat. Dat is niet leuk, dat is zwaar. Maar toch zijn ze opgelucht en dankbaar dat ze hulp hebben gevraagd. Want ze hebben weer perspectief, ze weten dat ze toewerken naar een schuldenvrije toekomst.”

Corona
In deze tijd van coronamaatregelen is het lastig – vaak zelfs onmogelijk – voor SchuldHulpMaatjes om bij hulpvragers op bezoek te gaan. Toch kunnen mensen met (dreigende) geldproblemen ook nu gerust hulp zoeken bij SchuldHulpMaatje door het contactformulier in te vullen op www.uitdeschulden.nu of te bellen met coördinator Adriaan Stap op (06) 282 321 90. Hij en de Maatjes vinden altijd wel een manier om toch contact te hebben.